Водопад Врачанска скакля
Симеон Донов

Водопад Врачанска скакля

Rating

Врачанска скакля е най-високият водопад в България, но тъй като е непостоянен, отстъпва първото място на Райското пръскало над Калофер. Водопадът е част от резерват “Врачански карст” с площ 1467ха. Намира се на 1.5 км. южно от Враца, зад хълма Калето.  Височината му е около 140 м. и откриването никак не е трудно, защото се вижда отлично от самия град. Врачанският водопад Скакля трябва да се различава от друг такъв със същото име, който обаче се намира под село Заселе, в Искърския пролом, недалеч от село Гара Бов.

 

В района на Врачанска скакля са открити останки от средновековното българско селище Патлейна. Красив е през всички сезони, а от горната му част се откриват прекрасни гледки към град Враца и Врачанското поле. Най-силно впечатление човек придобива, когато застане в долната част на водопада. Ако посещавате местността през най-горещите летни месеци, е много вероятно рекичката да е пресъхнала и водопад на практика да няма, но това не отнема от величието и красотата на природната картина.

 

 

Освен водопадът, от скалния венец извират много вертикални изворчета. Когато стичането намалее, можете да отидете до някое от тях и да се заслушате в скрития в недрата на скалата шум на водата. Скалите са слаби, от шуплест варовик, което ги прави непривлекателни за катерене от алпинистите, но не и за желаещите да се полюбуват на природната забележителност, съзерцавайки я отстрани.

 

Можете да се изкачите до водопада по няколко маршрута:

 

- Войводин дол - в.Скакля - гр.Враца, с преход около 4 часа. 


- гр. Враца - в.Скакля - м. Татлейна - м. Избата - вр. Околчица , с преход около 3 часа.


- х. Пършевица - м. Боров камък - м. Царево ливаге - вр. Околчица, с преход около 4.5 часа. 

 

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic