Гложенски музей

Гложенски музей

Rating

Гложенският музей е създаден през 1981г. Разположен е на главната улица, близо до центъра на селото, в посока към гр. Тетевен.

Във фонда си музеят съхранява  безценни оръжия, документи и писма, снимки и картини, носии, предмети от бита и др., които пресъздават многоликата и дългогодишна история на селото. Има доказателства, че то е съществувало по време на Втората българска държава (1185 – 1396 г.). Но историята и откритите тук археологически и антропологически находки го връщат още по-назад във времето – през Каменната ера. Земите на днешното село се счита, че са населявани от римляни, варвари, славяни и прабългари. С древната история е свързан и един от най-впечатляващите експонати в музея – чифт изящно изработени тракийски обеци, които били открити при строежа на къща в кв. Могиля в селото.

С интересните си изложени предмети музеят е чудесно допълнение към туристическата обиколка в района. А тя неизменно включва Гложенският манастир „Св. Георги Победоносец“, близкият водопад, пещерата Моровица и др.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic