Връх Хаджи Димитър, Стара Планина

Връх Хаджи Димитър, Стара Планина

Rating

За мнозина името на връх Хаджи Димитър звучи непознато. Поне докато не уточним, че това е новото наименование на връх Бузлуджа. Макар от преименуването да са минали десетки години. Върхът се намира в Шипченско-Тревненския дял на Централна Стара планина. Той е останал завинаги в историята на България с епичната и трагично завършила битка на четата на Хаджи Димитър през 1868 г. с турските войски. От разгрома на бунтовниците е родена прочутата поема на Христо Ботев „Хаджи Димитър“. В памет на героичния войвода в подножието на 1441-метровия връх е издигнат негов паметник.

Мястото на героичните събития от 1868 г. придобива нова слава 23 години по-късно, когато тук е учредена Българската социалдемократическа партия. В чест на 100-годишнината от това събитие през 1981 г. на върха е издигнат т. нар. Дом-паметник на партията. Изграждането и украсяването му са поверени на много известни художници и скулптори. Отвън мемориалът често е оприличаван на летяща чиния, заради специфичната му форма, а отвътре представлява огромна куполна зала. До сградата се издига 70-метров пилон с две петолъчки.

Връх Хаджи Димитър е част от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Той включва историческите паметници: Хаджи Димитър, храм-паметник „Рождество Христово“, национален парк-музей „Шипка“ и др.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic