Регионален исторически музей - Габрово
РИМ - Габрово

Регионален исторически музей - Габрово

Rating

Важно място в културния живот на Габрово заема Регионалният исторически музей. Началото му се поставя с първата историческа сбирка в Априловската гимназия от 1883 година, инициатива на директора на гимназията Райчо Каролев.

 

Исторически музей – Габрово притежава в своите фондове богатство от близо 90 000 фондови единици, сред които са находки от живота на първия в Европа съвременен човек, нумизматична колекция с ценни експонати, втората по значимост колекция от традиционно и градско облекло и аксесоари, първата българска банкнота от 20 лева и други.

 

Богатите колекции на Историческия музей включват експонати от епохата на палеолита, от късноантичната цивилизация по тези земи (IV – VI в. пр. н. е.), от Първата и Втората българска държавa, от турското владичество, от Възраждането, от индустриалния подем на "българския Манчестър" до наши дни. Музеят се помещава в бившата сграда на Българската народна банка. Красивата барокова къща е построена през 1904 година, а в момента е преустроена за нуждите на музея.

 

Текст: ТИЦ "Габрово"

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic