Национален музей на образованието
НМО-Габрово

Национален музей на образованието

Rating

Националният музей на образованието е създаден през 1974 г. като културно-просветен и изследователски институт.

 

Съвременният му облик се определя от неговата мисия – издирване, събиране, проучване, опазване и популяризиране на културните ценности, свързани с образователното дело в България.

 

Музеят с постоянната си експозиция, която проследява историята на българското образование от IX в. до наши дни, е единствен по рода си в Европа. Той се помещава в западното крило на първата пълна гимназия до Освобождението – Априловската, чиято сграда е обявена за паметник на културата през 1979 г.

 

Експозицията на музея е разположена на площ 435 кв. м., включваща 4 зали и 4 възстановки – на килийно училище, на кабинет по физика и естествени науки, на взаимно училище, на кът от детска градина по метода на Фрьобел. Тя показва неразривната връзка на българското училище с обществено-икономическото и културното развитие на България през вековете.

 

Притежание на музея са ценни издания от библиотеката на Габровското училище, личната библиотека на Васил Априлов. Открояват се оригиналните издания на "Неделника" на Софроний Врачански, на "Рибния буквар" на д-р Петър Берон, единственият запазен пълен комплект на второто издание на взаимоучителните таблици на Неофит Рилски от 1848 г. и първият училищен дисциплинарен правилник, съставен от него за Габровското училище.

 

Интерес представлява възстановката на класна стая от взаимно училище.

 

Текст: ТИЦ "Габрово"

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic