Плиоценски парк "Дорково"

Плиоценски парк "Дорково"

Rating

Плиоценски парк „Дорково“ е природна забележителност в Родопите, град Ракитово. Паркът е палеонтологично находище в село Дорково, който ни връща милиони години назад във времето. Находки от плиоцена от над 30 животински вида, открити в близката местност „Кокалите“ са поместени в музея.

Сградата му обаче съвсем не напомня отминали времена: тя е в съвременен дизайн и носи наградата за Сграда на годината за 2013-та година на What Association. Отворил врати през 2013-та година, музеят е с цилиндрична форма от метал и купол от стъкло, площта му е 300 квадратни метра, в които и най-малките детайли са добре изпипани. В центъра посреща десетметрова стена, изобразяваща флората и фауната в района на Дорково и Балканите преди 5 милиона години. Четириметровата скулптура на мастодонт с бивни, дълги 3.5 метра, придружена от изкопаема маймуна, заобиколени от гора няма как да не предизвикат възхищение у малките посетители и възрастните им придружители. Възстановки от научни разкопки, витрини с вкаменелости, подходящо озвучаване и визуализация правят преживяването още по-реалистично и интригуващо.

Въпреки че голяма част от намерените през 80-те години археологически находки в района заминават за проучване във Франция и така и не се завръщат, постановката е уникална за Балканите и второто най-голямо находище в Европа и със сигурност си заслужава посещението. А ако искате да се върнете в по-близкото минало, не пропускайте да посетите и намиращата се наблизо средновековна крепост „Цепина“.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic