Паметник на Незнайния войн

Паметник на Незнайния войн

Rating

Паметникът на Незнайния войн се намира в Центъра на София, на гърба на базиликата „Света София“. Изграден е в памет на стотиците хиляди български войници, които са дали живота си в различните войни, които България води през годините. От местата на знаковите битки – на Шипка и Старозагорското сражение от Руско-Турската освободителна война са взети урни с пръст, положени в саркофаг с останки от бойните сражения. В центъра стои вечен огън, от двете му страни има бронзови лаврови венци, а от ляво е българският национален символ - лъвът.

 

Младият легнал лъв, символизиращ младата държава е част от първия проект за паметник - на скулптура Андрей Николов от 1933-та година. След поставянето си зад базиликата, макетът провокира противоречиви мнения и не е официално открит до края на Втората световна война. При прочистванията от бомбардировките е премахнат и няколко пъти сменя местонахождението си. 

 

По повод 1300-годишнината от основаването на Първата българска държава спешно се налага да се изработи нов проект и да се възстанови паметникът, което става през 1981-ва година от архитект Н. Николов и скулптор Г. Димитров. Тогава на старото място са поставени и новите елементи в днешния им вид, като върху саркофага е издълбан златен надпис от Иван-Вазовото стихотворение „Новото гробище над Сливница“.

 

Тук всяка година на 3-ти март се провеждат честванията по повод Освобождението на България.

 

Паметникът е част от обширната централна зона на Жълтите павета, като недалеч е метростанция „Сердика“. Освен хилядолетната базилика, непосредствено близо са новият паметник на Цар Самуил, храм-паметник „Свети Александър Невски“, Руската църква, гробът на Иван Вазов, сградата на „Столична община“, както и стотици други културни и развлекателни места.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic