Църквата „Св. София“

Църквата „Св. София“

Rating

Църквата „Св. София“ е изключителна архитектурна ценност от ранните години на християнството. Тя е и една от най-старите действащи църкви в цяла Европа. Разположена е в центъра на София, близо до храм-паметника „Св. Александър Невски”. Един от най-забележителните символи на българската столица днес е построен през VI в. върху основите на четири по-стари християнски храма. Част от римската мозайка на пода е запазена до наши дни. От храма „Св. София“ днешната българска столица получава съвременното си име. По време на османското иго църквата е превърната в джамия, но по-късно е изоставена. До Освобождението функционира като склад.

Сградата е реставрирана няколко пъти. Благодарение на провежданите археологически проучвания днешният й вид се доближава много до автентичния й изглед от античността и средновековието.

До храма е изграден официален мемориал на всички българи, дали живота си за родината – Паметникът на незнайния войн. Зад църквата се намира гробът на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Базиликата няма собствена камбанария. Обявена е за паметник на културата и представлява истинска архитектурна и християнска ценност.

 

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК