РАБИШКО ЕЗЕРО
Симеон Донов

РАБИШКО ЕЗЕРО

Rating

Рабишко езеро е най-старото тектонско езеро у нас. Намира се в Северозападна България, в Област Видин, между селата Тополовица, община Макреш и Рабиша, община Белоградчик, в западния край на Предбалкана, в североизточното подножие на Рабишката могила. 

 

Площта му заема 3,25 км², в най-дългата си част е 1,4 км, а дълбочината му достига 10 -15 метра. Езерото е безотточно - събраните в него води не се оттичат по естествен път към околните равнини и долини. Това е интересна и рядко срещана природна аномалия. Образувало се е вследствие на разместване на земните пластове, които са оформили локална котловина, запълнена впоследствие със значително количество кристалночиста вода със сладък вкус.

 

Легендите разказват, че в езерото живее гигантско чудовище - с тяло на човек, глава на бик и хриле на делфин, което ядяло добитъка на селяните. Звукът от мученето му се разнасял из местността предимно в мъгливо време.  Независимо дали вярвате в митовете и легендите, си струва да посетите Рабишкото езеро заради идеалните условия за за сърф, плуване, риболов, къмпингуване и отдих, които то предлага. Рибното му богатство включва: шаран, толстолоб, бял амур, щука и сом. Интересен факт, е че в езерото се срещат внушителни по размери сомове с тегло над 300 кг. 

 

Рабишко езеро е разположено в близост до изхода на пещера “Магурата”, а до езерото се срещат късове керамични съдове, останали от изчезналото село Милован.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК