Пещера на Св. Иван Рилски

Пещера на Св. Иван Рилски

Rating

Над кюстендилското село Гърбино и близо до с. Скрино се намира пещерата, която обитавал закрилникът на българския народ – Св. Иван Рилски. В нея Чудотворецът се оттеглил след като приел монашеството. Тук се отдал на отшелничество и прекарал 12 години от смирения си живот преди да се пресели в Рилския манастир.

Пещерата се намира в подножието на скален венец в местността „Света вода“ в Риша планина. Тя представлява широка 11,60 м скална ниша. По северната й страна се стича вода, която се събира в чешмичка и се счита за лековита. Стотици бели хартийки посрещат посетителите – това са писмата на надежда, вяра и любов, написани от хиляди хора и оставени на светеца, с молба за помощ. За пребиваването в пещерата и за почитта към това място говорят рисунките и надписа, разположени в част от пещерата, както и кръстът, поставен срещу входа й и иконите на Св. Иван Рилски, сложени в естествените ниши на стената.

До пещерата води пътека, която тръгва от храма на Рилския манастир. Разходката в красивата местност запознава с чудноватия живот на светеца, пълни сетивата и несъмнено учи на смирение.

 

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic