Храм "Света Богородица" - Карлово
Антония Иванова

Храм "Света Богородица" - Карлово

Rating

Църквата "Света Богородица" по много физически начин напомня за това, че е небесен дом – 25-метровата й камбанария боядисана в небесно синьо вдъхва надежда за светло бъдеще дори в най-мрачните дни. Църквата се намира в централната част на Карлово и е един от най-посещаваните обекти в подбалканския град.

 

"Света Богородица" е построена в средата на 19-и век, като по строежа и изографисването работят майстори не само от Карлово, но от различни кътчета на страната – Брацигово, Банско, Трявна и Самоков. С разрешение на тогавашния султан църквата е била построена върху останките от съществувал много по-отдавна на същото място храм. Осветена е официално на 18 май 1858г., а през 1897г. се сдобива с красивата си камбанария. Една от общо трите й камбани е дар от Евлоги Георгиев – един от най-влиятелните жители на Карлово.

 

Подобно на почти всяка сграда в Карлово и храмът "Света Богородица" не е подминат от историята на Левски. Революционерът е служил четири години в църквата като певец и дякон, като на северната стена днес можем да видим стенопис, изобразяващ неговото ръкополагане в духовен сан, сътворен от местния художник Дечко Тодоров.

 

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК