Глинената къща в с. Лещен

Глинената къща в с. Лещен

Rating

Сред автентичната възражденска атмосфера на родопското село Лещен от пръстта се надига една причудлива и нетипична къщичка. Тя не прилича на обичайните околни постройки, дали на селото названието „архитектурен резерват“. Но тя се вписва в обстановката със своята непретенциозност, простота на използваните материали и собствена автентичност. Изградена е от напълно естествени материали, както са се правели къщите и едно време – от глина, слама и дърво. Но къщичката изглежда по-скоро като излязла от филмчето за семейство Флинстоун, отколкото като някой свой родственик от българските земи.

Тази чудноватост на външния й вид продължава и във вътрешното оформление – диванът също е от глина, стойката за телевизора се е надигнала от пода, а рафтчетата са част от самата стена. В единствената стая с банята са подчинени на заоблените форми. В тях освен причудливите решения има и някои съвременни удобства.

И да, Глинената къща може да се наема от туристи. Впечатляващата гледка от нея, историческата стойност на цялото село Лещен, в което тя се намира, самата й чудата постройка са все предпоставки за едно истинско фантастично преживяване тук.   

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК