река Огоста
Симеон Донов

река Огоста

Rating

Река Огоста извира от Язова планина и се влива в река Дунав североизточно от село Хърлец. Част от течението й преминава през областите Монтана и Враца като пълни с водите си втория по големина язовир в страната – „Огоста“.

 

Още от римско време реката носи своето име. Първоначално е наричана Augusta (лат. божествена, царствена), което на обикновен латински звучало като Огоста (Огуст, на румънски език Ogustul). Така взаимствано името се запазило и от заселилите се по тези земи славяни, и остава непроменено във времето.

 

"Царствената" река неслучайно е наричана така. От всички реки в района тя е най-голямата, с голям водосборен басейн. Огоста впечатлява със своите 144 км, със стръмния си десен бряг и сравнително полегат ляв бряг. Десният бряг на реката е изграден от варовикови скали, като най-голям добив на варовик се осъществява в кариерата край с. Манастирище.  А по левия бряг преобладават обширните и плодородни земеделски земи. На високия ляв бряг на реката, сгушен между две села – Железна и Белимел, е разположен Чипровският манастир.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic