Боянска река
Симеон Донов

Боянска река

Rating

„В целия кръгозор - Витоша. Тя вдига високо в небесата своя грамаден снеговит гръб, премазан, приплеснат, сякаш на него тежи товарът на един невидим свят. Един път кацнал на нея, взорът ми дълго не можа да се освободи от съзерцанието на тоя символ на величието, пълнотата и вечността.” (Иван Вазов, 1920 г.)

 

А сред това величие една река образува водопад след водопад по течението си и пленява всеки с ромона на водите си – Боянската река.

 

Реката е наричана още Стара или Крива река и е ляв приток на Перловска река. Извира от северния склон на планината под Черни връх. Пътеката позволява слизане до реката и възможност да се снимат водопад след водопад. Различни по-малки, но и по-големи водоскоци приковават вниманието на всеки решил да се разходи из планината.  Едно от най-красивите творения на Витоша по протежението на реката, сгушено дълбоко в гората, е Боянският водопад. Сред ромона на падащите води, тук е идеалното място за пикник сред природата.

 

Речното корито на реката оформя красивата Момина клисура (там, където приема десния си приток – Петровичка река), а по левия бряг на реката се виждат останките на среновековна българска крепост Батил (Бояна).

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic