природен феномен "Побитите камъни"
Даниела Тодорова

природен феномен "Побитите камъни"

Rating

В западната част на Варнeнското плато между град Белослав и селата Страшимирово, Слънчево, Баново и Повеляново се намира природния феномен Побитите камъни, известен още като "Каменната гора" с площ 50 км2. Състои се от цилиндрични каменни колони, разположени в местност без растителност. Те са с пореста повърхност и на височина достигат до 5-6 метра. Колоните са изградени от пясъчни варовици и съдържат много вкаменелости – например миди, охлюви. По-голямата част имат по-малка или по-голяма кухина, някои от тях са хоризонтално напукани.

 

Същестуват различни теории за произхода на феномена. Една от тях гласи, че са образувани преди около 50 млн. години около естествени газови извори, от които излизали газови мехури, повличайки разтопена лава, която се охлажда и втвърдява при контакт със студената вода. Образували се т.нар. "мехурчести рифове".

 

Изваяните от природата каменни скулптури наподобяват хора, животни, митични същества, чудовища. Част от имената, скоито някои от тях за известни са: Каменните стражи, Камилата, Каменната гора и др. Разделени са на няколко групи в близост до селата, до които са разположение: Дикилиташката група, групите Слънчево и Банево, Страшимировската група. Част от колоните са счупени на няколко части, други са издути по средата и сякаш слепени. Наслада за очите и за предизвикателство за въображението.

 

 За да бъдат опазени, скалните комплекси са обявени за природна забележителност през 30-те години на миналия век (XX в.). 

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК