Казанлъшки девически манастир „Въведение Богородично"

Казанлъшки девически манастир „Въведение Богородично"

Rating

В самият град Казанлък, в неговата западна част, зад високи каменни стени, в спокойствието на обширен двор се намира манастирът „Въведение Богородично“. Неговата драматична съдба е пример за християнска солидарност и отдаденост. Строеният в продължение на дълги години храм е завършен през 1866 г. с непрестанните усилия на група монахини.

Църквата е издигната с подкрепата на тогавашния Петербургски митрополит Исидор. Нейни строители са дебърски майстори. След построяването й манастирът получил голямо дарение от Русия – икони, кръстове, евангелия и др. Петте камбани и забележителният иконостас също са дар от Москва.

Храмът впечатлява с това, че кръстокуполната му сграда няма нито една колона. Стенописите запълват цялата негова вътрешност и са дело на български възрожденски майстори. В наши дни те са реставрирани и личат с цялото си изящество. Една от големите ценности в църквата е чудотворната икона на св. Богородица, донесена от Божи гроб.

Днешният манастирски комплекс се състои от църква, жилищни сгради и стопански постройки. Обитава се от монахини и е постоянно действащ.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic