Архитектурен резерват „Село Широка лъка“

Архитектурен резерват „Село Широка лъка“

Rating

Широка лъка е сред най-красивите родопски села. Разположено високо в планината и заобиколено от гъсти гори, в непосредствена близост до първенеца на Родопите връх Голям Перелик, селото е дом на около 500 постоянни жители.

 

Селото е малко, тихо, спокойно и много романтично, благодарение на природните и архитектурните си богатства. Широколъшката река, традиционните и добре запазени двуетажни  къщи аркери, китните каменни мостове и тесните калдъръмени улички пренасят в друго време.

 

През месец март тук се провежда традиционен кукерски събор – Песпонеделник, а селото е дом и на най-голямото училище в Родопите – „Никола Йонков Вапцаров“ с близо двестагодишна история, както и на Национално училище за фолклорни изкуства. Именно от Широка лъка са родом най-добрите родопски гайдари и певци.

 

На път към близкия ски-курорт Пампорово или пещерите Ягодинска или дяволското гърло, отбийте се в Широка лъка, за да опитате традиционни родопски специалитети, да посетите етнографския музей, някой от над 100 паметници на културата като чаршията, хоризонтално надгражданите големи родопски къщи, храм „Успение Богородично“, къща и паметник на Екзарх Стефан I Български и други. Храмът е построен едва за 40 дни, благодарение на задружните усилия на местните жители.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК