Римска военна крепост "Нове"

Римска военна крепост "Нове"

Rating

На 3 км източно от Свищов в посока Русе се намира най-добре проученият военен лагер в границите на някогашната Римска империя. Това е Нове – основан около 45 г. н. е. на брега на р. Дунав, с изградени  наблюдателни кули и крепости. С течение на времето той търпял различни промени, а площта му се разрастнала от 17 ха на 27 ха. Тук били разположени първоначално щабът на VІІІ Августовски легион (Принципията), а по-късно на I-ви Италийски легион, офицерски жилища, военната болница и казармите, баня, жилището на командира и постройки за помощни войски. Цивилно население обитавало района отвъд крепостните стени. Първоначалните дървено-землени градежи били заменени с каменни в края на I-ви-началото на II-ри век. През V-VI в. старата легионна крепост била превърната в ранновизантийски град.  

На легионния лагер археологически разкопки се правят вече повече от 50 години. В най-мащабната сграда тук – щабът на легиона, са открити много статуи и монетно съкровище. Те, заедно с други находки, могат да бъдат разгледани в посетителския център, изграден наблизо.

В древния град „Нове“, обявен за национален архитектурен паметник, от няколко години се провежда Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“. По време на събитието се пресъздават гладиаторски битки, правят се демонстрации на римска артилерия, представят се сцени от класически произведения на римски и гръцки автори.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic