Църква "Свети Димитър Солунски"

Църква "Свети Димитър Солунски"

Rating

Най-старият храм в Свищов – църквата „Свети Димитър Солунски“ продължава да привлича хиляди ежегодно за молитва, но и за туризъм. Разположен в близост до крепостта „Калето“, архитектурният паметник едва до началото на века не е достъпен за миряни. Благодарение на дарители, в началото на десетилетието църквата е обновена и службите са подновени.

Няма потвърдена версия за това кога е строена най-старата ѝ част, но вероятно това се е случило през XV-XVI век, тъй като е направена в характерния за православните храмове под османска власт стил: ниска, без издадени камбанарии или куполи. Към масивната сграда на манастира след Освобождението през 1893 година, е пристроена двуетажна емпория и камбанария.

През годините не еднократно дарения за църквата е правил влашкият владетел Матей Бесарабски, едно от които е запазено до днес с надпис на църковнославянски език – кръст от 1642-ра година.

Свети Димитър Солунски е покровител на българския царски род Асеневци, а с това и на Българската държава през Второто царство. Свищов от своя страна е бил развит европейски град дори под османска власт и важен търговски център за Империята през XIII-XIV век.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК