Храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, с. Добърско

Храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, с. Добърско

Rating

Високо в Разложката котловина е сгушено село Добърско. Освен с невероятната си гледка към Пирин и Родопите, прастарото селце се гордее и със своята голяма забележителност - храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.

Със скромните си размери, църквата била построена през 1614 г. от будни и заможни добърчани. По изискване на турските власти тя не трябвало да се отличава от околните сгради. Затова и била наполовина вкопана в земята, нямала си камбанария и купол, а за прозорци били оставени съвсем малки отвори. Така храмът външно не напомнял за свещено място, но компенсирал с неповторима вътрешна украса. На изключително малката му площ и днес ясно се виждат 460 стенописа, изографисани с невероятно майсторство и удивяващи със своите нетрадиционни мотиви. Тези необичайни зографски похвати са причината по стените на църквата да виждаме Иисус Христос в летателен съд, светец в скафандър или Богородица в капсула. Тези уникални произведения покриват буквално всеки сантиметър на храма и се отличават и с многото надписи на български език с женските образи.

В двора на храма има аязмо, което освен извор на лековита вода е и източник на много легенди.    

От създаването храмът е реставриран веднъж, като единственото остранено е наслагването върху стенописите. Днес той е под защитата на ЮНЕСКО, част от Стоте национални туристически обекта и национален паметник на културата.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК