Видинската синагога
Симеон Донов

Видинската синагога

Rating

Видинската синагога, макар и загубила някогашния си блясък и величие, впечатлява с архитектурните си решения.

 

Разположена в близост до крепостта Баба Вида, сградата е построена през далечната 1894 г. със съдействието на еврейската общност. Тя е втората по големина в страната след тази в София. Наподобява синагогата в Будапеща. Известно е, че дървеният материал е от Румъния и Унгария, а по-голямата част от мебелировката е доставена от Австрия.

 

Внушителен бил интериорът на Видинската синагога. Съчетават се елементи на древноеврейски и класически архитектурни форми. Притворът е покрит с кръстати сводове, на стената са разположени две мраморни плочи и два релефа с бронзови надписи на иврит. Аркада от бронзирани чугунени колони разделя трите кораба. Тяхната база и капители са от малоазийски тип, а тялото – канелирано.

 

Молитвената зала се състои от централен кораб с цилиндричен свод. Страничните кораби и галериите са с кръстати сводове. Оцветени са в синьо, с изрисувани звезди. Олтарът, оцветен в синьо, червено и бронз, е построен от чешкия скулптор Макс Верих. Той бил поставен върху подиум в апсидата. Вероятно наподобявал архитектурата на древноеврейски храм с централна част, арки, колони и две кули. Над него е изваян символът на Слънцето.

 

Някога със своя блясък главната фасада е привличала всички погледи. Решена е с издаден напред черен обем и две странични кули. Централният вход е засводен с полукръгла арка, разположена върху двойка колони с постаменти. В центъра на аркадата е поставен кръгъл прозорец с желязна решетка под формата на шестоъгълна звезда (хексаграм). Събрани по двойки са четирите кули с арковидни прозорци. Те имали цветни стъкла и фина декоративна решетка.

 

В средата на XX век синагогата изгубва основната си функция и е била използвана за склад. С течение на времето сградата започва да се разрушава и да губи своя блясък и величие.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК