Aladzha Monastery

Aladzha Monastery

Rating

Удивителните скални български манастири от Средновековието имат за свой най-виден представител т. нар. Аладжа манастир.  Разположен сред красивата околност на Природен парк „Златни пясъци“, недалеч от Варна, той впечатлява с непристъпността си – „закачен“ е на две нива в 40-митрова скала. В естествена скална ниша на втория етаж е изграден манастирски параклис. На първото ниво се намират повечето помещения - църква, килии, трапезария с кухня, малка гробищна църква, крипта (костница) и стопански стаи. Килиите били свързани с църквата с каменни стълби.

 

Не е известно кога е създадено това място, знае се, че е е било преди X-XII в., защото тогава манастирът вече е съществувал. Сред достигналото до нас наследство на скалната обител са част от стенописите в олтара. Дори се виждат ясно два пласта – от XI-XII и XIII-XIV в. Предполага се, че именно заради стенописите манастирът получил името си Аладжа, което се превежда от турски, като „пъстър“.  

 

В близост до храма има изградена музейна сграда. Самият манастир функционира като туристически обект. През летния сезон два пъти в седмицата се прожектира зрелищен аудио-визуален спектакъл  „Легенди от Аладжа манастир”.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic