Тракийска гробница Свещари

Тракийска гробница Свещари

Rating

Толкова близко и толкова далечно е тракийското наследство по българските земи! Макар всеки от нас да знае, че е потомък на траките, техните обичаи и практики остават мистерия за повечето от нас. Гробницата в Свещари е едно от уникалните места, дело на човешка ръка, които ни оставят безмълвни и които е трудно да опишем с думи.

 

Гробницата в Гинина могила е част от археологическия резерват „Сборяново – свещената земя на гетите“ и се намира близо до Исперих. Вписана е като част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1985-та година.

 

Състои се от три помещения, подредени асиметрично. Украсена е от скулптури, което не е типично за тракийските гробници – десет различни женски фигури с оцветени орнаменти.  В това помещение са погребани двойка царски владетели от тракийското племе гети, което е видно от архитектурата и украсата на гробницата. Те лежат в две каменни легла с релефи, изобразяващи религиозни сцени. В тази гробна камера има рисувана сцена, което усилва усещането за величие и героизацията на владетеля, което е много типично за пред-модерните общества.

 

Още по-интересното е, че гробницата е разположена в „тракийски град“, като тя е само една от проучените могили: остават още много неизкопани могили, които събуждат интереса на археолозите и усилват мистерията на Свещари.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК