Исторически музей, гр. Исперих

Исторически музей, гр. Исперих

Rating

Историческият музей в Исперих е събрал множество сведения, обекти и предмети от миналото на целия район около града. Сред красивата природа на Лудогорието векове след създаването им съществуват селища, светилища и некрополи. Уникалният музеен комплекс е създаден след дългогодишно развитие на местното музейно дело. А, доказателства за богатството му са функциониращите към него Историко-археологически резерват „Сборяново”, Етнографска сбирка в с. Свещари, вятърна мелница в с. Белинци и Етнографска къща.

Постоянна музейна експозиция е уредена в сградата на читалище „Съзнание“ в центъра на Исперих. Чрез редица археологически и етнографски материали, документи, лични вещи на местни видни личности тя проследява историята на града от древността до наши дни. Художествената галерия, която също е част от историческия музеен комплекс, представлява зала за временни експозиции. Богатият й картинен фонд се използва за художествени изложби, но в нея се провеждат и други разнообразни представяния.

Несъмнено най-атрактивната част от музея е Историко-археологическият резерват „Сборяново“ с над 140-те си археологически обекта от различни исторически периоди, най-впечатляващите от които безспорно са Свещарската царска гробница, Демир баба теке, Гетската столица Хелис, Светилището Камен рид и ранносредновековното селище Бювен касаба.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК