Тракийско светилище „Орлови скали“ край Ардино

Тракийско светилище „Орлови скали“ край Ардино

Rating

Мистериозни, спиращи дъха, величествени – най-малкото, с което можем да опишем Орловите скали.

Във висока отвесна скала са издълбани десетки трапецовидни ниши с дълбочина около 10 сантиметра и 40 сантиметра височина. Всяка от тях напомня малък иконостас, в който днес бихме поставили свещ на почитан светец. Само че датират доста преди Християнството да се установи по тези земи: според учените създател на светилището е древното тракийско племе Одриси от 5-6 век преди Христа.

 

Откритата в района обгоряла керамика води до хипотезата, че тук са извършвани ритуали с огън, а според друга идея – че всяка ниша е съхранявала урна с прах на покойник. Не е установена логична последователност при издълбаването им, така че вероятно траките са търсели най-удобните и достъпни места по всички страни на скалите.

 

Не ги бъркайте с Орловата скала в Смолян, която се намира в същата област. Според някои източници старото турско наименование на скалите е гарванови, а не орлови. Така или иначе, от птичи поглед се разкрива страхотна панорамна гледка в планината, а височината усилва усещането за близост с божественото, поради което е избрана за светилище.

 

До близката площадка може да се стигне с автомобил по пътя от Ардино. По-нататък обаче с удобни обувки, се пригответе за 15-минутна стръмна разходка по горска пътека с обозначения. И се пригответе за снимки.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК