Джамия „Ибрахим Паша”

Джамия „Ибрахим Паша”

Rating

Една от най-големите джамии на Балканите, джамия Ибрахим Паша в Разград носи името на инициатора за построяването ѝ, който е бил велик везир при султан Сюлейман I Великолепни и е образец за класическия период в османската архитектура. Строена е в началото на 16-ти век от български строители, а вероятно окончателно е довършена след смъртта на Ибрахим паша – през 1616 година от Махмуд паша.

 

Храмът е централнокуполен като кубичната долна част преминава в осмостен и цилиндър, а покривът е покрит с олово – обиколката му е около 48 метра. Четири реда прозорци със заострени горни части са разположени на фасадата, като сградата е осветена от цели 57 прозореца.

 

Вероятно джамията е била построена върху християнски храм – затова свидетелстват останките от основа на правоъгълна сграда.

 

Джамията е паметник на културата, но поради нуждата от реставрация, към момента може да се види само отвън и вярващи не се допускат. Близкият паметник на майстора строител  Калин Орела напомня за легендата, според която Ибрахим паша искал да погуби майсторите, за да не могат да построят другаде по-хубава джамия. Те опитали да си направят орлови дървени криле, но прикачените към тях триони вечно ги дърпали надолу и така и не успели да се измъкнат.

icon-1_35x35_crop_2377586b89

Added by:

Екип на НТК
Topic