golubac_1306x818_crop_992d663541

Workshop in Golubac

Семинар, живописна екскурзия и студентска работилница по проекта DANUrB, в Голубац, Сърбия
All news

От 15 до 17 октомври 2017 г., сред живописния пейзаж на градчето Голубац в Сърбия, се  проведе основното есенно събитие по проекта DANUrB. Голубац е разположен на десния бряг на река Дунав, където реката се разлива на широчина от цели 6 километра, и разкрива приказни гледки на фона на румънските хълмове. Над петдесет представители на партньорите по проекта и свързаните с тях стратегически партньори, се събраха, за да продължат заедно изпълнението на задачите от втория период на проекта DANUrB. Успоредно с тях, групи от студенти от Белградския Университет и Университета в Нови Сад, Университета по технологии и икономика в Будапеща и Университета "Йон Минку" в Букурещ, се съсредоточиха върху оценката и проектирането на откритите обществени пространства на Голубац, с цел да ги направят по-привлекателни за пешеходците от местната община. Тридневното събитие бе организирано от Белградския университет, в тясно сътрудничество с Туристическата организация на Голубац и представителната организация на Община Голубац като асоцииран стратегически партньор.

 

В първият ден от програмата - неделя, 15 октомври, се проведе целодневна екскурзия сред редица важни туристически и културно-исторически обекти в района на дефилето Джердап (Железни врата). Стартът бе даден с автобусна обиколка включваща Крепостта Голубац, Велики Казан и Мали Казан. В Текия участниците продължиха пътешествието си с лодка, предлагаща спиращи дъха гледки, обхващащи водната шир, заобикалящата природа на национален парк Джердап, както и редица арт паметници, сред които величествената скалната скулптура на главата на дакийския вожд Декобал (Дечебал), издигната на румънския бряг  и Табула Траянаот сръбската страна на реката. След обиколката с лодката, бяха посетени музея на национален парк Джердап в Долни Милановац и Лепенски вир. Вечерта, след завръщането в Голубац, се състоя церемонията по откриването на изложбата с най-добрите снимки за новите пощенски картички на Голубац.

 

На следващия ден, 16 октомври 2017 г., голям брой представители взеха участие в семинарът на партньорите по проекта. Сутрешните презентации и дискусии бяха посветени на местното културно наследство и бъдещите възможности за тяхното по-добро валоризиране. Работният семинар на студентите стартира с разходка в централната част на Голубац и продължи с картографиране и обсъждане на мрежата от пешеходни пространства.

 

Срещата на партньорите продължи и на 17 октомври 2017 г. с локални презентации по темата за сръбските стратегии за туризъм, на която бяха поканени редица гост-лектори. Следобедната сесия беше посветена на Платформата за ГИС и пространствените концепции, както и на разпределението на отговорностите и задачите между партньорите по проекта.

 

Междувременно студентският семинар в Голубац доведе до интересни предложения за дизайн на общественото пространство, придружени от публични презентации на впечатляващите резултати от студенстските работилници.