shipka-ntc-bg_1306x818_crop_a767c77254

С мисъл и благодарност за 3-ти март

Свободата днес значи много. И нищо
All news

Свободата днес значи много. И нищо. Оценяваме я едва когато я изгубим. Считаме, че я притежаваме по подразбиране. Но когато сме изправени пред предизвикателството да ни бъде отнета, сме готови всячески да се борим за нея. А именно в борбата се раждат героичните ни постъпки и героите в нас. И сред нас. И сме горди със себе си. И сме горди с тях. А когато свободата е национална кауза, я празнуваме и се прекланяме. Трети март не е почивен ден. Трети март е ден за празник и преклонение. Почитаме хилядите герои, празнуваме така желаната свобода.

 

Има места, на които притихваме. Дали природата ще ни остави без дъх пред някоя своя изящна творба, дали ще ни стъписа изпълнението на някой архитект или културен шедьовър ще ни замисли дълбоко... Или ще останем безмълвни пред костите на загиналите за нашата Свобода. Ще видим картини от събитията от преди столетия, ще съпреживеем нечия човешка съдба. И ще бъдем Благодарни.

 

На трети март е важно да си припомним да бъдем Благодарни. И ако не успеем точно в този ден да посетим някое от десетките героични места в нашата страна, то можем да заплануваме такова пътуване. Защото откривайки миналото си, намираме себе си. И сме по-отговорни към свободата си, към родината, към себе си. И сме по-достойни.

 

Честит 3-ти март!    

 

С Благодарност!