muldavski-manastir-dmy_1306x818_crop_cdaf4d42e2

По стъпките на Васил Левски

Всеки българин носи „Апостола на свободата“ в сърцето си. Всеки чувства по свой начин признателността към решителния и жертвоготовен млад мъж от Карлово, благодарение на който след няколко поколения на робство, българите получават свободата си. Има два дни в годината, в които изразяваме по-силно тази почит – денят на раждането на Васил Левски и денят на неговата героична смърт. И понеже тази седмица се навършват 143 години от обесването на Дякона, ние от „Българският пътеводител“ решихме да поемем по неговите стъпки, макар и само за няколко дни. Има десетки, стотици места в нашата България, където Апостола е развивал революционна дейност – създавал е комитети, пробуждал е населението, вдъхвал му е вяра, места, в които се е укривал от преследвачите си. Всички те ни предлагат възможности да се докоснем до невероятния героизъм на смелия българин.
All news

Много често Левски бил подпомаган в делата си от духовните лица по родните манастири. В не една обител е учредявал революционни комитети, използвал ги е и за укрития. Днес, с основание тези места се гордеят с историята си, обособяват кътове в памет на Апостола, максимално доближени до автентичния им вид от неговото време.

 

И когато тръгваме по стъпките на Дякона, нека едно от първите места, които да посетим,  бъде Троянския манастир „Успение Богородично“, край троянското село Орешак. Тук има негов музей, запазена е и стаята, служела за скривалище, заедно с отвора към тавана, през който той бягал от турските заптиета. В тази килия Левски обсъждал революционните дела с монасите и останалите негови сподвижници. Ще видите и софрата, на която бил гощаван.В една от малките монашески стаи на Гложенския манастир „Св. Георги Победоносец“ също можете да видите автентичната обстановка, в която е пребивавал Апостола. Храмът се намира на 12 км от Тетевен, край с. Гложене. Разположен е живописно върху отвесна скала, сред тишина и спокойствие, които предполагат смирен досег с духовността и историята.

 

Мулдавският манастир „Св. Петка“ е още една обител, която Васил Левски е посещавал. Неговото скривалище се пази грижливо до днес. Малката стаичка се намира на приземния етаж, до който отвеждат дървени стълби. Преди входа й е оформен кът със снимки на Апостола и вещи, използвани по негово време. Мулдавският манастир пази и друга важна ценност – атмосферата, уединението на светите места. Самата обител е скрита далеч от хорските очи – сгушена в склоновете на Родопите, на 4 км от Асеновград.

 

Година-две преди смъртта си Дякона често отсядал в Драгалевския манастир „Св. Богородица Витошка“. Неговите дири следва т. нар. Пътека на Левски. Тя тръгва от центъра на столичния квартал Драгалевци и върви по точния път на Апостола, по който той вървял, за да достига до манастира незабелязано. Пътеката е дълга 1700 м и се изминава за около 30 мин. Обозначена е с табела. В началото си преминава по драгалевска улица, после навлиза във витошката природа, като преминава по висящия мост над реката, върви по единия й бряг и след известни стръмнини излиза пред самия манастир.

 

Историята на Габрово и тамошния Соколски манастир „Успение Богородично“ също има място за героичните дела на великия Левски. Той често намирал убежище в обителта. Тук било осветено и знамето на неговата чета. Днес в храма има своеобразна музейна сбирка с предмети, използвани от Апостола. Соколският манастир се намира на 15 км от Габрово и на 4 км от „Етъра“.  

 

Дряновската обител „Св.Архангел Михаил“ подслонявала неведнъж  Дякона и негови сподвижници. Намира се на 5 км от Дряново, обградена е от красива и величествена природа. Днес е национален паметник на културата.

 

Многобройни са храмовете и къщите,  посещавани от Дякона в неговата революционна дейност. Но има и още много други места, в които му е даван подслон и му е оказвана подкрепа. А едно от най-подходящите места за отдаване на почит към героя е неговия Роден дом в Карлово. Днес той е превърнат в музей, гордо пазещ частици от живота на Васил Иванов Кунчев.  Скромната сграда ще ни пренесе във времето на Апостола, в неговия също изключително скромен начин на живот, но и в несравнимо героичните му дела.

 

*Статията е част от ежеседмичната рубрика на НТК "Българският пътеводител" в Actualno.com