dsc-2220_1306x818_crop_c38211fa47
Topic

Магията на природата

Предложения за разходка сред красивата ни природа
All news

Видео на faktite.net "Страхотни места за разходка в България" представя топ 10 на най-красивите екопътеки.

 

 

Екопътека "Хвойна – Ставруполи"

Най-дългата екопътека у нас свързва село Хвойна с гръцкия град Ставруполи. Само българската част на пътеката е дълга над 100 км., но пък никой не е казал, че трябва да я изминете цялата.

 

Екопътека "Райско пръскало"

Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров и се намира в резерват „Джандема“. Маршрутът започва на 4 км. От Калофер, целият е маркиран и често има табели и указания, за да не дубите ориентация. Преходът отнема около 3 – 4 часа.

 

Екопътека "Крушунски водопади"

Намира се в района на Западния Предбалкан. По екопътеката може да разгледате Крушунските водопади и езерцата, които образуват. Районът е богат на пещери.

 

Екопътека "Седемте рилски езера"

Двата най-популярни маршрута са от Сапарева баня и от Рилския манастир. От манастира преходът е по-труден, но може да се насладите на невероятни гледки. От Сапарева баня може да се радвате на красивата природа от седалков лифт.

 

Екопътека към водопад под камико

Екопътеката се намира в Искърското дефиле, а преходът е доста лесен.

 

Екопътека "Видимско пръскало"

Трасето върви успоредно на река Пръскалска, минава през вековна букова гора и отвежда до скални стени, от които се спуска 80-метровия водопад Видимско пръскало.

 

Южнородопската екопътека

Дълга е около 19 км. Разходката ще ви заведе до няколко водопада в района, най-високият от които е 20 м. Можеби най-интересната забележителност там е Дяволският мост.

 

Хотнишка екопътека

Намира се на 14 км от Велико Търново. Дълга е около 1,5 км. Започва от Хотнишкия водопад, един от най-живописните в страната. Задължително вземете камерата си, защото гледките трудно могат да бъдат описани с думи.

 

Трънска екопътека

Намира се близо до границата със Сърбия, на 80 км от София. Най-дългият маршрут е около 13 км или 8 часа преход. Има изградени дървени мостове, стълби и платформи за наблюдение. Не се бавете, защото маршрутът не се препоръчва след октомври.

 

Екопътека "Бялата река"

Обхождането ѝ трае около час, защото пътеката е дълга едва 1,8 км. До нея се стига по черен планински път, който започва на 200 м от Калоферския мъжки манастир. Трасето пресича разпенените бързеи на планинската река по осем дървени моста.

 

Източник: Vbox7.com