meeting-novi-sad-1_1306x818_crop_1064fbf966

DANUrB – ПАРТНЬОРСКА СРЕЩА И РАБОТЕН СЕМИНАР В НОВИ САД, СЪРБИЯ, 6-9 МАЙ 2018

Партньорите по проекта DANUrB проведоха шестата си партньорска среща и работен семинар в Нови Сад, Сърбия от 6 до 9 май.
All news

Партньорите по проекта DANUrB проведоха шестата си партньорска среща и работен семинар в Нови Сад, Сърбия от 6 до 9 май. Събитието беше организирано от факултета по технически науки на Университета в Нови Сад и събра повече от 40 учени и 60 студенти от 7 страни.  За участниците в семинара бе подготвена богата четиридневна програма, която включваше екскурзии, кръгли маси и студентски семинари.

 

Участниците се срещнаха в неделя вечерта, когато бе представена и програмата за предстоящите събития. Следващият ден започна рано сутринта с екскурзия до Бачка Паланка (Сърбия). Пристигайки в града, участниците бяха посрещнати от представители на общинските власти и местни експерти, които разказаха историята, основните характеристики и мерките за контрол на наводненията в Бачка Паланка и направиха кратко въведение в целите на студентския семинар.

 

Дискусиите продължиха на брега на река Дунав, където участниците имаха възможност да се насладят на красив плаж и живописна гледка към Илок, град-близнак на Бачка Паланка, който е разположен по протежението на река Дунав в Хърватия. Интересното трансгранично местоположение на града послужи и като тема за предложения за студентските проекти, които бяха разработени на международния студентски семинар през следващите дни. Основната цел на посещението в Бачка Паланка беше възможността участниците в работната среща да се  запознаят с мястото, с неговите хора и наследство.

 

Следващата дестинация на групата бе Илок. Там партньорите посетиха прочутите лозя и винарски изби на града. Особен интерес породи Старата изба, която предоставя вино дори и на британското кралско семейство. Областта около град Илок е всъщност и част от „Пътя на римските императори“ и „Дунавския път на виното“, маршрут, който минава през Хърватия, Сърбия, Румъния и България.

 

Програмата включваше и посещение на Стария град и местността Принциповац, която предлага забележителна панорамна гледка. Екскурзията приключи с дискусия, по време на която студентите споделиха впечатления от преживяното и обсъдиха характеристиките, които правят околностите на Дунав уникална и привлекателна за туристите дестинация.

 

 Третият ден от партньорската среща бе посветен на парнтьорски и студентски семинари. Той започна с приветствени речи на представители на факултета, организиращ събитието, както и на ръководителя на проекта, които бяха последвани от кратка презентация на интересни факти и забележителности в Нови Сад.

 

След това изследователите се фокусираха върху обсъждането на задачите, свързани с информационните листове относно наследството и заинтересованите страни по проекта. Следобедната програма включваше семинари за изследователските доклади по избрани обекти по поречието на река Дунав във всички страни, партньори по проекта. Разделени на групи, учасниците в семинарите обсъдиха изследователските задачи в рамките на различни цели на проекта DANUrB, като например GIS платформата и пътуващите изложби.

 

 По същото време се проведе и международният студентски семинар, в който групи студенти от няколко държави обсъдиха и предложиха ефективни решения за развитието и подобряването на обектите в Бачка Паланка (Сърбия) и Илок (Хърватия). Студентският семинар целеше да отчете потенциала и спецификата на обектите, както и да разработи предложения за открити обществени пространства, разположени срещуположно на два бряга и разделени от река Дунав.

 

Като приоритети бяха отчетени нуждите на потребителите и необходимостта да се създаде връзка между двете страни. Хората обичат да прекарват времето си на тези речни брегове, които, особено през лятото, предлагат редица развлекателни дейности, и това ги прави най-ценните обществени пространства в местността. Наред с популярността им сред местните жители, те имат потенциала да привлекат и много посетители от други региони.

 

По време на семинара студентите имаха възможността да разгледат различни възможности за използване на речните брегове в Бачка Паланка и Илок, така че да се повиши привлекателността на местно ниво, да се създадат подходящи съоръжения и атракции, да се предложат нов характер и програми за развитието на тези обекти и да се намери начин да се насърчи взаимовръзката между два речни бряга, разположени в две различни европейски държави.

 

Последният ден от срещата на партньорите по проекта DANUrB беше посветен на разработването и обогатяването на данните от приложението "Джобен пътеводител", определянето на структурата на стратегията DANUrB и планирането на предстоящите срещи на партньорите през следващите периоди от проекта. Събитието завърши с представяне на студентските работи и предложения за избрани обекти в Бачка Паланка - Илок. Партньорите ще се срещнат отново в градовете-близнаци Щурово и Естергом на 29 юни, за да отпразнуват международния ден на Дунав за 2018.

 

За повече информация относно проекта DANUrB, моля, посетете www.interreg-danube.eu/danurb

 

Можете да последвате проекта DANUrB и в социалните медии:

https://www.facebook.com/DANubeUrbanBrand/

https://twitter.com/DANubeUrbanBran

https://www.linkedin.com/in/danurb-project-08a309141/

https://www.youtube.com/channel/UCgdE37NGcNpr6dXrf8SOyVw

Photo Gallery

  • meeting-novi-sad5_122x122_crop_dbddcea074
  • meeting-novi-sad4_122x122_crop_ce62c6fc09
  • meeting-novi-sad3_122x122_crop_f00937a50a
  • meeting-novi-sad1_122x122_crop_889c11d585
  • meeting-novi-sad2_122x122_crop_c6a995496b