Topic

Първи международен кинофестивал за миграция в България

Rating

От 5 до 18 декември за първи път в България ще се проведе международен кинофестивал, посветен на миграция – Global Migration Film Festival 2017. Филмовият фестивал е по инициатива на Международна организация по миграция (МОМ) и се провежда по едно и също време в над 100 държави, където организацията има мисии.

В България са планирани прожекции в София и Харманли – местата, където са разположени най-големите регистрационно-приемателни центрове за търсещи закрила у нас. МОМ е подбрала за прожекции кинозали, университети, културни центрове и алтернативни пространства. Идеята е филмите да бъдат последвани от неформална дискусия, по време на която заедно с публиката да се обсъдят различни аспекти на миграцията.

Във време, когато миграцията е глобален въпрос, а причините за нея са разнообразни, фестивалът ще покаже филми на различни теми, като трудова миграция, климатични промени, здраве и миграция, управление на границите, интеграция, и трудова и сексуална експлоатация. Във филмите са засегнати миграционни проблеми от Европа, Африка, Близкия изток, Азия, Южна и Северна Америка.

Целта на фестивала е да разгледа от различни гледни точки темата за миграцията в момент, когато тя е част от обществения дневен ред и е обект на интерес и противоречиво отношение. Филмите ще покажат различни аспекти от живота и пътя на мигрантите, като така хората от приемащото общество ще могат по-добре да се запознаят с предизвикателствата пред търсещите закрила, с техните перспективи, мечти и надежди. Повечето от филмите са документални, а режисьорите на част от тях в даден момент от живота си са били мигранти.

Всички филми имат български и английски субтитри.

Повече за събитието тук.

User photos

User videos

Comments

200 symbols