Празник на смилянския боб

Rating

Всяка година през ноември се отбелязва празника на смилянския фасул, на който се избират крал и кралица на боба.
Само който опита смилянския боб, разбира че досега са му пробутвали фалшификати, 
Нашенският боб от горното поречие на Арда е една от малкото храни, защитени с патент за словесна марка. Местните хора го отглеждат от времето на турското робство.
Смилянският боб вирее на височина от 820 до 875 метра надморска височина, иска зимата да е мека, а лятото хладно, защото при над 33 градуса цветчетата му окапват. За да бъде автентичен, трябва да се отглежда край Арда, да се полива с нейните води и да расте на земята, покрай която се вие реката. Този фасул притежава уникален вкус и е известен не само у нас, но и далеч зад границите на страната. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор.
Има два познати сорта – едър и дребен смилянски боб. Цветът на едрия е бял, но също така може да е пъстър до светловиолетов. Дребният е предимно светлокафяв с тъмни ивици.
Фасулът цъфни през юни в червени и бели цветове и хората знаят, че червеното е знак, че плодът ще е шарен и виолетов, а белите венчелистчета подсказват за белия боб. Шушулките се прибират през октомври и тъй като точно през този месец започват първите слани, хората покриват редовете с найлони, за да запазят реколтата.
От четири години местните производители са под крилото на международната организация 
Slow food, която обеща да помогне в разработването на специална опаковка и етикет за фасула.

За повече инфо http://www.smolyan.bg/

User photos

User videos

Comments

200 symbols