Topic

Празник на розата в гр. Казанлък

Rating

Празникът на розата в град Казанлък  е с над 110 годишна традиция. През 1903 г. е организиран първият празник в чест на розата, плодородието и красотата. Празникът е съхранил съществена част от древните ритуали, които пресъздават радостта от розобера и  изразяват благодарността на казанлъчани за поминъка в Розовата долина.

Събитието се провежда всяка година, през първата седмица на месец юни. И всяка година се спазва традицията – в първия петък, когато е официалният празник на града „Деня на Казанлък“, да бъде избрана „Царица Роза”. Богатата програма включва различни събития – ритуалите „Розобер” и „Розоварене”, Карнавалното шествие на Казанлък -  най-големият уличен карнавал в България.

Традиционни събития в Празника на розата в Казанлък са Международният фолклорен фестивал, конкурсите Мини Царица Роза и Мис Долината на розите, Фото-пленер на изявени фотографи, Улицата на занаятите, Конкурсите за детска песен, Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”, забавният Национален Зумба-маратон и други.

Празникът на розата в Казанлък постепенно се превърна от тридневно традиционно събитие в съвременен месец на таланта, изкуството и красотата, които предлага истинска наслада за сетивата и забавление за всички.

Източник: http://www.kazanlak.com/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0

User photos

User videos

Comments

200 symbols