Topic

Планински върхове

Rating
Банско е най-атрактивният планински курорт не само в България, но и на Балканите. Той се нарежда сред предпочитаните туристически дестинации в Европа през всички сезони на годината. Банско се нарежда в челните места на световните класации на ски курортите. Градът е известен със своята славна история, интересна архитектура, специфичен диалект и традиционна кухня.
Градът се намира в малка котловина в Югозападна България, сгушена между три планини – Пирин, Рила и Родопа. Планинските върхове пазят това благословено място от летни горещини, зимни студове и бурни ветрове, а многобройните минерални извори наоколо даряват хората със сила и здраве.
През последните 20 години Банско преживява своя съвременен икономически и културен ренесанс. С изграждането на супер модерен ски-център, многобройни луксозни хотели и неизброимите механи, градът привлича туристи от всички страни по света през цялата година. Тук всеки може да намери занимания съобразно интересите си – всички видове зимни спортове, планински преходи, вело-походи, алпинизъм, риболов, конна езда, голф, релакс в многобройните спа-центрове с термална вода или да се отдаде на кулинарни изкушения и местно вино.
През цялата година в Банско се организират семинари, конгреси и изложби, карнавали, концерти и фестивали в различни традиционни и културни области – фолклор, джаз, опера, балет, театър, кино и кулинария, провеждат се редица международни спортни състезания със съпътстваща културна програма. Всичко това се случва в подножието на величествената планина Пирин, която заради своята красота и уникална флора и фауна е обявена за национален парк и е под егидата на ЮНЕСКО. Мраморните и гранитни върхове на снежната планина се оглеждат в 186 ледени алпийски езера, чиито бистри води се спускат в долините.
 
Международният фестивал „Планински върхове” е празник на музиката, на танца, на красотата и на приятелството между хората без граници и без предразсъдъци. В него участниците научават повече за историята и културата на страните и градовете, от които идват, показват таланта и умението си пред приятелски настроена публика на фона на величествена природа. Фестивалът „Планински върхове” няма конкурсен характер и в него могат да участват еднородни, смесени и детски хорове във всички музикални жанрове с акапелно изпълнение или в музикален съпровод, без ограниение във възрастта на участниците. 
 

User photos

User videos

Comments

200 symbols