Пейзажи от Земята и Луната

Rating

"Пейзажи от Земята и Луната“ е името на фотографска изложба събрала в себе си фотографии на почти напълно непознати кътчета от света.

Изложбата включва снимки от Куба и островът на лунните пейзажи – Лансароте. Двете места са колкото различни, толкова и близки. Обединява ги испанската им жилка, но ги разделя цял океан. И двете места са били част от испанската корона (Лансароте все още е испанска територия), но Куба се намира на Карибите, а Лансароте - на Канарите. Снимките са дело на 6-ма български професионални и любители фотографи - Петър Чолаков, Дамян Хаджииванов, Минка Христова, Боряна Иринкова, Йоанна Найденова, Антоанета Войводова, които в рамките на четири месеца предприемат две фотографски експедиции до тези места, за да ги заснемат по най-добрия начин.

В Куба посещават 7 от общо 15-те провинции на острова (изминават над 1200 км.), като акцентират на непознатите места в страната на Кастро - уникалната тропическа долина Винялес, плажът Анкон.

Безспорно обаче перлата на изложбата са лунните пейзажи от канарския остров Лансароте. Едва ли има друго място на земята, чийто релеф толкова много да наподобява този на Луната. „Лансароте е Луната на Земята“, категорични са фотографите. Не случайно Лансароте е мястото, където астронавтите от Аполо 17 са правили тренировките си преди да излетят за Луната.

Лансароте – почти напълно непознат за нас

Лансароте е най-старият канарски остров. В миналото е бил зелен, като останалите канарски острови, но през 18 век вулканите избухват и гореща лава залива целия остров. Населението е евакуирано в Куба и Латинска Америка. След като вулканите утихват островът е заселен отново. Но той вече не е същият. Пейзажът е лунен.

„Гледките там са неописуемо красиви. Вулканите са червени, оранжеви, зелени, сиви, сини, черни – уникална смесица от цветове в пустошта. Това е изумителното на Лансароте – на този остров по неповторим начин се слива зеленината с абсолютната пустош и в това има нещо толкова красиво и романтично“, разказва Петър Чолаков, водач на експедициите.

Любопитен е фактът, че Лансароте е известен като Островът на 100-те вулкана. В действително обаче те са над 300. Най-красивата вулканична система на острова е Тиманфая, превърната в национален парк. 

„Островът е като друга планета. Нищо там не е такова каквото сме свикнали да го виждаме. Например, лозята. Лозята в Лансароте представляват огромни кръгове, вкопани в черната вулканична почва. Приличат на кръгове оставени от космически кораб“, разказва още Петър Чолаков. „Крайбрежието е уникално. Зелена глинеста почва се слива с червена вулканична пръст и черен пясък. Това не може да се опише с думи. Трябва да се види“, допълва още Чолаков.

Куба – островът на съкровищата

Куба е място, за което всеки е чувал и желае да посети. Но има кътчета в Куба, които са величествени и малко известни. Едно от тях ще видим в изложбата „Пейзажи от Земята и Луната“ – долината Винялес. Винялес е известна с причудливите си геоморфологични образувания, наречени „моготес”. На височина достигат до няколкостотин метра. Това са уникални, изключително рядко срещани скални образувания, сравними само с тези на Малайския полуостров и в Китай.

These users have requested presence at the event:

+ 3

User photos

  • 5526889a7d30b584211677_122x122_crop_9fa101414e
  • 552688cd5f2ee088625328_122x122_crop_b30c3f186e

User videos

Comments

200 symbols
  • photo_35x35_crop_c75506fec2
    Elena Petkova

    Заслужава да се види!