Topic

Фестивал на хвърчилата - Шабла

Rating

Отново на Шабла!
Тази година се очертава да бъде много наситена -
ФЕСТИВАЛ НА ХВЪРЧИЛАТА - ШАБЛА СЕ ЗАВРЪЩА
Един хубав празник, който радваше в еднаква степен и малки, и големи, се реализира в няколко последователни години в местността „Малкото море“, южно от Фара на нос Шабла. Парад на хвърчилата, който осигурява целодневно пребиваване на открито, усмивки, творчество, движение и задължителното обветряне – отива му на нашия край да го има. От първото издание на фестивала през 2011-та година той се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от региона – за да присъстват на него, пристигаха гости от Добрич, Варна, та дори и от по-далеч. Да полетиш с мечтите и хвърчилото си – какъв по-хубав завършек на летния сезон!?
До настоящата година фестивалът се провеждаше в рамките на проект на БДЗП „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска“, финансиран по Програма LIFE + на Европейската Комисия. Проектът се осъществяваше съвместно с община Шабла и включваше редица дейности, но несъмнено крайбрежната надпревара на най-добрите водачи на хвърчила беше най-атрактивната и популярна сред тях. Тази година празникът ще продължи да съществува – като еднодневен фест, посветен на хората от приморска Добруджа, житото и червеногушата гъска. Той се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа. „Мястото на срещата“ остава същото, а фиксираната дата е 20 септември (неделя).
Издигане на готово хвърчило, изработване на такова на място, демонстрации на различни видове хвърчила, авиомодели и други летящи обекти, конкурс за най-оригинално, най-високо летящо и най-акробатично хвърчило – всичко това очаква любителите на простора. Организаторите са се погрижили и за разнообразна съпътстваща програма. По традиция в района ще бъдат разположени шатри, където ще се помещават арт-работилници за изработка на хвърчила, бижута и картички, за сътворяване на птици от естествени материали, за демонстрация на техники за декорация и рисуване. Ще има щандове за продажба на ръчно направени сувенири и разбира се – местенца за хапване и пийване. Ще бъдат организирани пешеходни екскурзии до Тузлата и Тюленово. Не на последно място – в три времеви блока на импровизираната сцена ще вървят различни танцови, музикални и театрални прояви, съпътствани с викторини на тема морето, природата и фестивала.
Изтупайте от праха хвърчилата, пуснете ги пробно поне веднъж, кажете на приятели… 20 септември идва!

За повече инфо https://www.facebook.com/varna.kitefest?ref=ts&fref=ts

User photos

User videos

Comments

200 symbols