Topic

Дервишов ден (Джумалов ден) в село Лесичово

Rating

Основни обредни лица са т.нар. „дервиши“ и „арапи“.  Рано сутринта на Сирни заговезни дервишите посещават домовете на свои близки, за да изгонят злите духове, да пожелаят много здраве и изобилие, а по-късно изпълняват различни номера на мегдана в селото.

 

Костюмите на дервишите от с. Лесичово са строго определени, красиви  и много страшни.  Състоят се от кози кожи с дълги косми, а най-интересната част от костюма е маската на главата, която се състои от “очила“ изработени от разноцветни парцали и кюляф  (кожа , преметната през главата и стигаща до кръста), а  на предната част на кожата-кюляф е закрепена маската-очила. На  кръста си носят от 3 до 6 медни звънци и една калъчка (дървена сабя). Костюмите  на арапите се състоят от бели дрехи със закачени по тях малки кожлета, по лицето са начернени, а на главите  си носят разноцветно украсени кауци. Техните  звънци са малки, бакърени, до шест на брой.

 

Кукерският  състав  на народно читалище „Отец Паисий“ има участия  в  Международният кукерски фестивал гр. Перник ,  от който   винаги  се  връща с награди, а през 2014 година проектът „ Дервишов ден в Лесичово”е вписан в Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство за „ Живи човешки съкровища – България”

 

За повече информация тук.

User photos

User videos

Comments

200 symbols